Weerbaarheidstraining voor zorgprofessionals
Steeds vaker worden sociaal werkers geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag of agressie. In zo’n situatie kan je je overvallen en machteloos voelen. Zeker als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Een weerbaarheidstraining kan je zelfverzekerder maken in deze situaties. Je leert het gedrag te herkennen en er op te reageren.
Weerbaar zijn is je eigen grenzen kennen en deze durven aangeven, nee durven zeggen en zeggen wat je belangrijk vindt, zonder daarbij de ander uit het oog te verliezen. Weerbaarheid is opkomen voor jezelf en voor degene die je naast staat, zoals klasgenoten of collega’s.
Tijdens de weerbaarheidstraining leer je jezelf beter kennen, waardoor je sterker in je schoenen staat, je emoties beter onder controle hebt en de ander met zelfvertrouwen treedt: je wordt weerbaarder.
Studenten en beginnende zorgprofessionals
Dit weerbaarheidsprogramma is voor studenten/ beginnende professionals die in hun stages of eerste werkervaringen met agressie en grensoverschrijdend gedrag te maken hebben. Ook als dit nog niet is voorgekomen, is de kans dat een sociaal werker met dit gedrag in aanraking komt groot.
Het programma richt zich op de eigen weerbaarheid in situaties met grensoverschrijdend gedrag: de eigen houding en vaardigheden worden getraind.
Verschillende groepen voor:
- Aankomende professionals in de zorg (MBO)
- Aankomende professionals in de zorg (HBO)
- Studenten die stage (gaan) lopen of al werkzaam zijn
Praktische informatie:
- Training bestaat uit 6 dagdelen van 3 uur
- Workshop bestaat uit 1 dagdeel van 4 uur
- Tijd en dagen overeen te komen
- Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag hierboven direct een offerte aan!
Bespreken van agressievormen
Tijdens de training worden verschillende vormen van agressie uitgebreid besproken. De studenten leren die herkennen en hoe hier mee om te gaan. Er worden meerdere handvatten aangereikt hoe te reageren of juist niet te reageren. En we behandelen confrontatie regels en de-escalatie regels.
De Weerbaarheidstraining voor zorgprofessionals bestaat uit elementen uit het Rots en Water programma, verschillende weerbaarheidsprogramma’s en technieken uit de Oosterse vechtsport. Het is een psycho-fysieke training: we gaan zowel fysiek als mentaal aan de bak. De oefeningen die we doen hebben een duidelijke bedoeling en dat bespreken we naderhand.
De student:
- krijgt meer inzicht in eigen mogelijkheden in het omgaan van grensoverschrijdend gedrag;
- vergroot het gedragsrepertoire op mentaal en fysiek gebied bij grensoverschrijdend gedrag;
- is zich bewust van eigen houding ten opzichte van weerbaarheid en grensoverschrijdend gedrag en de invloed daarvan op zijn of haar acties;
- weet op welke manier en waar hij/zij hulp kan krijgen in situaties van grensoverschrijdend gedrag;
- krijgt meer grip op de eigen emoties en verwerkingsprocessen naar aanleiding van een (mogelijke) confrontatie met grensoverschrijdend gedrag en/of agressie;
- ontwikkelt een eigen visie op agressieproblematiek in de hulpverlening
- wordt zich bewust van beleid en cultuur rondom grensoverschrijdend gedrag in de eigen instelling.